6 Kasım 2014 Perşembe

AŞURE TARİFİ

AŞURE


Muharrem Ayı deyince ilk aklımıza gelen Aşure yapmak olur.  

Aşure, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin lezzetli ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Bu vesileyle ben de aşuremi yaptım. Birçok yerde olan tarifi bir de benim yaptığım şekliyle paylaşmak istedim. 


Malzemeler  

                         *  3 bardak Aşurelik Buğday
                          *  1/2 bardak Kuru fasulye
                          *  1/2 bardak Nohut
                          *  1/2 bardak kuru kara ve sarı üzüm
                          *  8-10 adet kuru kayısı
                          *  1/2 bardak yer fıstığı
                          *  1/2 bardak badem (çiğ)
                          *  1/2 bardak fındık
                          *  6-7 adet kuru incir
                          *  1 adet elma
                          *  3-3,5 bardak şeker
                          *  Tuz 





Süsleme İçin;

                                           *  Ceviz
                                           *  Nar
                                           *  Tarçın

Şimdi gelelim yapımına;

Nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden yıkayıp sıcak suda birlikte bekletelim. Buğdayımızı da güzelce yıkayıp, sıcak suda bekletelim. Ertesi gün nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla 30-35 dakika kaynatalım. Buğdayı da yumuşayıncaya kadar pişirelim. Üzümleri ve kayısıyı ayıklayıp yıkadıktan sonra  1-2  parmak üzerini geçecek kadar su ile 10-15 dakika kaynatalım. Daha sonra büyükçe bir tencereye nohut, fasulye, buğdayı ve kuru meyveleri sularıyla birlikte aktaralım. Suyu yeterli değilse, kaynar su koyalım. (Soğuk su baklagilleri sertleştirir) Tabii aşurenin piştikten 1 saat sonra katılaştığını da hesap ederek suyu dikkatli koyalım. Altını orta hararetli ateşe getirelim.  Kaynayınca şekerini ilave edip (şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz) 10-15 dakika kaynatalım. Altını kapatıp, tavla zarı büyüklüğünde doğranmış incir ve elmalarla badem (kabukları soyulmuş)(bademin kabuklarını üzerine kaynar su dökerek, bir süre bekledikten sonra kolaylıkla soyabilirsiniz) ve fındıkları ilave edelim. Bir çimdik tuz katıp karıştıralım. Ben rengi beyaz olsun diye 1 bardak kadar süt ilave ettim. Siz de deneyebilirsiniz. 

En son tarçın, ceviz ve nar taneleri ile servis tabaklarına koyduktan sonra süsleyebilirsiniz :))


Afiyet olsun...


5 yorum:

  1. Şahane olmuş .Eline sağlık
    Güzel haftasonu diliyorum

    YanıtlaSil
  2. üfff amaniiiiiin bayılırııım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Bayılmayıp da ne yapalım:))

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil